I’ve been madly in love with Japanese Breakfast recently. It’s been four months that I’ve been known about Michelle and her band, read her first book and listened to her three main albums. There was one day I saw a story she shared on Instagram that she was performing ‘Jesus…

Dear Prof. Chung,

I’m sorry to reply to you late. I didn’t receive the notification of your reply from Gmail so I checked again yesterday before sleep and found that you replied to my email. I’m so grateful that you’ve replied to me with so many encouraging words.

I’m so…

reading #cryinginhmart always makes me want to eat Korean food.

maybe it’s just I miss some memories unintentionally that the book reminds me of – about I stayed in Korea as a foreign student for one year three years ago, all the experiences and the bonds I once had with…

Aug. 12, 2021 — My Grandpa

Today my phone reminds me of a photo. It was the last time I saw my grandfather (my father’s father). It was in Feb 2019, the winter vacation during my junior year while I was exchanging in Korea. I came back to China for…

Posing in Bondage — Japanese Breakfast Music Video

I’ve been wanting to write about this music video since the first time I watched it. I just start to listen to JB a week ago, and I become obsessed with its new album ‘Jubilee’. …

23歲這年,我思考了很多關於生與死、時間於生命的意義的問題,比如人終有一逝,比如一個人從出生到去世,以及他們在這個世界上留下的或消亡的。

這讓我看很多事物的角度都不一樣了。

第一次接觸死亡,是在我養祖父的葬禮上。那時候我可能才四五歲,葬禮是在外婆老家鄉下辦的。中國葬禮的習俗都是要把逝人體面地送走,會辦喪席。以前的我無法理解為什麼人們會聚在一起送走他們認識的一個人,甚至如慶祝儀式一般。現在明白,活著和逝去,都有它非凡的意義。

當時我看著祖父安穩地躺在黑色棺材裡,至今我還記得那時的我好似靈魂也跟著出竅,雖然我只是一個四五歲的小孩,而我對面前的人無所一知,我發自本能地流了淚。

小時候也想過有一天我的外公外婆,爸爸媽媽不在這個世界上,就止不住地哭。到現在,我明白生老病死是自然更迭,也沒有人能預料明天會發生什麼。也許只有不斷去面對這件事而不去逃避它的時候,才能去接受它。不知道是不是很多人都會經歷這個過程。

所以現在的我跟他們,每天都當成是最後一天。

看著這樣的舊照片我在想,原來十幾二年前的我,還有我的爸爸媽媽是長這樣的,就覺得even I understand all the things above, 「I wish I could keep the days from passing by」.

出生到死亡,都將是一個人。而他們是從我出生開始最開始托舉起我,呵護我長大成人的人。無論如何,我感恩他們毫無保留接納我這麼一個小小的生命。

To be honest, it’s been hard for me to write about music, for there are so many subtle feelings continuously emerging while I listen to one song, and every time the feelings change, too. It’s floating and dynamic. For me, music is more like an emotional thing I can naturally…

親愛的安溥,

生日快樂呀。

我是來自對岸的聽眾,上一次見到妳是在台中的煉雲簽名會,2019年一月。之前第一次來台灣是去看妳16年在高雄的skin演唱會,還有18年的takao rock音樂節。感覺距離上一次去台灣,真的過了好久好久…

好久沒有收到妳的信件。之前不知道沒有相見的日子裡,妳過得好不好。近日看到台灣疫情爆發的新聞後,很是擔心。其實看到新聞的時候就很想哭,但心裡深信台灣一定能挺過去的。

今天收到妳的信件很驚喜,但一字一句讀完後,覺得我想回復這封信。

當妳的聽眾快有十年(就是《神的遊戲》出世那一年開始)。而真正開始認識妳,是在看了skin演唱會以後。之前的我,生活在消息閉塞的中學時代,那個時候只是一直聽妳的歌。而在那一次高中畢業後去台灣看了妳的演出後,感覺我的人生,冥冥之中從那時候開始改變,即是我開始真正去瞭解這個世界。我開始到處蒐集妳的talking和採訪,去瞭解音樂之外的事。也一字一句去理解妳說過的話,去看周遭跟世界發生的事,那樣的狀態,可能持續了兩年。

後來我出國讀了書,到現在大學畢業工作已經一年,我發現自己不再是以前那個,需要在音樂或是誰那裡找到某種信仰和依託的人 – —以前只是因為想要理解妳說的話去關注社會議題,後來回過頭來發現,其實我本身就非常在意這些事,於是也自然而然地,不斷在思考,不斷去關注自己在意的話題想要系統地學習,開始不斷在為這些事發聲。而生而為人的各種體驗,也開始自發地充分去感受(就是,一切終於開始有了自己的思考這件事)。現在音樂,或者去體會他人千百種人生故事經驗,於我的意義即是去體驗他人其中的悲喜,去了解人生還能變成什麼樣子,人生還有什麼可能,再去看人生的悲喜之外還有什麼,活著這件事還意味著什麼。

但如果不是因為妳,我想我不會成為現在的自己。真的不誇張… 我知道每個人不止在生命中僅被一個人影響塑造成今日的自己,但妳對於我來說一定是其中意義重大的那一個。回過頭看,其實妳滋養了我好多,也是妳不斷提醒著我,我在這個世界裡想成為什麼樣的一個人,看我還能在這個世界留下點什麼。

以前跟朋友開玩笑,說妳電子信越來越少,但沒有想到這三年是妳人生的低潮。I feel so sorry to hear this… 想來,其實這幾年我也是… 不知道哪裡goes wrong,好像一年不比一年,身邊的一切讓人越來越失去希望,但我也在hang in there — — 低落的時候想到妳,還有像妳一樣的人,我就不會感到那樣迷茫。所以親愛的安溥,此時我也想對妳說「Hang in there」。

就在幾天前,我忽然在久不用的電腦裡看到了四年前寫給妳的一封並沒有打算寄出的信 — — 就是妳第一次發電子信後,我在電腦裡敲下了一些字。現在看來,雖然是十九歲時的我寫下的稚嫩的文字,但我覺得這很珍貴。於是想附上給妳。

想念妳,親愛的安溥,防疫的日子辛苦了,保護好自己,也希望妳的家人都平安無恙… 也願台北城,以及世界各地的人們早日渡過難關、平安。像妳說的,我們期待各式的愛發生,無論此時眼前多麼黑暗。

Everything is going to be alright.

Happy 40th birthday, dear Anpu ❤️ Thanks for your company all these years. 給妳看我每年這一天都在做的,買一個蛋糕。

與妳握手:)期待終有一天的相見。

Yueru

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store